Çadır nasıl seçilir?

Çadır nasıl seçilir?
Çadır nasıl seçilir?
Daha sonra pişman olmaman  için çadır nasıl seçmelisin.?
Çadırın malzemesi, şekli ve hatta dikişleri bile önemlidir.
 
Her şeyden önce, neden geçici bir eve ihtiyacınız olduğunu düşünün: yalnız kısa bir tatil için mi, arkadaşlarla yürüyüş yapmak için mi veya belki de dağlara tırmanmak içinmi. Aynı durum çadırın mevsimselliği için de geçerlidir. Sadece yaz aylarında kamp yapmayı planlıyorsanız daha ciddi bir tasarıma para harcamamalısınız. Ama önce ilk şeyler.
 
 
1. Kamp çadırı
Yüksek tavanı ve geniş giriş kapısı sayesinde uzun süreli açık hava rekreasyonuna uygundur. Sadece içinde uyuyamazsınız, aynı zamanda yemek alanını mutfakla da donatabilirsiniz. Çoğu zaman bu tür çadırlarda 4, 6 veya 12 yatacak alan  bulunur ve ağırlıkları 10 ila 70 kg arasında değişir.
 
2. Turist çadırı
Hafifliği nedeniyle (sadece 2-4 kg), yürüyüş gezilerinde yanınızda taşımanız uygundur. Kural olarak, böyle bir çadır yağmurdan ve rüzgardan iyi korunur. 1 ila 4 kişi kapasitelidir ve yalnızca bir gecelik konaklama için uygundur - yalnızca içinde oturmak veya uzanmak için idealdir.
 
3. Trekking çadırı
Bir önceki gibi ağırlığı 4 kg'ı geçmiyor ancak rüzgardan korunmuyor. Bu tür çadırlar 1-2 kişi için tasarlanmıştır ve düz yürüyüşler veya uzun bisiklet gezileri sırasında kısa süreli dinlenme için kullanılır .
4/5 Mevsim zorlu hava koşulları için çadır.
Zorlu hava koşullarına karşı mükemmel dayanıklılığı nedeniyle ekstrem olarak da adlandırılmaktadır. Dağcılar ve uzun yürüyüş severler bu tür çadırlar olmadan yapamazlar çünkü şiddetli yağmurlardan, kar yağışlarından ve kuvvetli rüzgarlardan güvenilir bir şekilde korunurlar. Maksimum 2 kişi konaklayabilir ve ortalama 1-2 kg ağırlığındadırlar.
Çadırın mevsimselliği nedir?
İlk bakışta, her mevsim için bir tane olmak üzere dört tip çadır olması gerektiği anlaşılıyor. Ancak gerçekte mevsimsel sınıflandırmada yalnızca üç seçenek vardır.
 
1. Yaz çadırı
Sıcak havalarda geçici konutun hamama benzememesi için iyi bir havalandırma ile donatılmıştır. Bu, cibinliklerle kaplı bir veya daha fazla pencerenin yanı sıra hafifçe yükseltilmiş kenarlarla elde edilir. Ancak böyle bir çadır sizi şiddetli yağmurdan veya kuvvetli rüzgarlardan korumayacaktır.
2. Üç mevsim çadır
İlkbahar, yaz ve sonbahar aylarında kullanıma uygundur . Dayanıklı yapı ve kalın kumaş, hava koşullarının üstesinden gelebilir. Doğru, bu tür çadırlar kışın don ve kar yağışı karşısında güçsüz kalacaktır.
 
3. Dört -Beş mevsim çadırlar
Yaz sıcağına, kış fırtınalarına ve sezon dışı sürprizlere dayanacak. Güvenilir ve su geçirmez malzemelerden yapılmış, her zaman için evrensel bir seçenek. Diğer ikisinden çok daha pahalıdır.
Çadır büyüklüğüne nasıl karar verilir?
Yatacak alan  sayısında farklılık gösterirler. Tekli yatacak alan  standart genişliği 90 cm'dir Üreticilere göre bu, ortalama yapıdaki yetişkin bir erkeğin ve sırt çantasının konforu için yeterli olmalıdır. Buna göre, iki kişilik bir çadır için bu boyutlar ikiyle, üç kişilik bir çadır için üçle vb. çarpılır.
Çadırın malzemesi, şekli ve hatta dikişleri bile önemlidir.
Ancak bazen üreticiler standartların dışına çıkıyor. Bu nedenle hata yapmamak için satın almadan önce çadırın uzunluğunu ve genişliğini önceden öğrenmek ve bu boyutları evde test etmek için , bir uyku tulumu alıp denemek en sağlıklısı. Her şey yolunda giderse satın alabilirsiniz.
Bir çadır kaç katlı olmalı?
Tasarıma bağlı olarak çadırlar tek katmanlı ve çift katmanlı olarak ayrılır.
Tek katmanlı çadır su geçirmez tenteden yapılır ve tek kumaştan oluşur. Katlanması ve kurulumu kolaydır. Güneşli bir günde böyle bir çadırın içi sıcaktır, ancak serin havalarda ekstra yalıtım eklemeniz gerekir. Ayrıca içinde sıklıkla yoğuşma oluşur ve havalandırma sağlanmazsa ıslak bir uyku tulumunda uyanırsınız. Neyse ki, bilim adamları bu sorunu çözmek için aktif olarak çalışıyorlar - çeşitli "nefes alabilen" ve aynı zamanda rüzgar geçirmez kumaşlar geliştiriyorlar. Membran tenteli çadırlar halihazırda piyasada var ve oldukça pahalılar.
İki katmanlı bir çadır, su geçirmez bir kanvas (dış katman) ve hafif, nefes alabilen bir kanvastan (iç katman) oluşur. Aralarında genellikle 10-15 cm boşluk bulunur. Bu tasarım biraz daha ağırdır ancak içinde yoğuşma birikmez ve yağmurdan güvenilir bir şekilde korunur. İki katmanlı çadırların bir diğer avantajı da eşyaları saklayabileceğiniz, ıslak kıyafetleri ve kirli ayakkabıları bırakabileceğiniz bir giriş holünün bulunmasıdır .
Hangi malzemeyi seçmeli?
Poly Taffeta 210T 3000 PU bir büyü değildir ancak çadır açıklamasında böyle bir yazı görünce deneyimsiz bir turist transa düşebilir. Bütün bu rakam ve harfler ne anlama geliyor?
 
Aslında çok basit. Çadır yapımında iki tür kumaş kullanılır:
 
Poliamid (Naylon). Bu tür çadırlar oldukça dayanıklı ve çok uygun fiyatlıdır ancak aynı zamanda ıslandığında kolayca gerilebilir ve ultraviyole radyasyona karşı hassastırlar.
Polyester. Bunlar daha da dayanıklıdır ve ıslandığında yırtılmaz, ancak daha pahalıdırlar.
Dolayısıyla çadırın işaretlemesindeki ilk kelime (Poly), polyester malzemeden yapıldığı anlamına gelmektedir.
 
Tafta, iplik dokumanın en yaygın yoludur. Buna ek olarak Oxford (ek güç oluşturur ve kural olarak çadırın alt kısmı için kullanılır) ve Rip Stop (kumaşı ağırlaştırmadan güçlendirilmiş iplik nedeniyle gücü artırır) da vardır.
 
Bir sonraki unsur (210T) dokuma yoğunluğudur. Teksas cinsinden ölçülür ve malzemenin mukavemetini etkiler. T ne kadar büyük olursa kumaş o kadar yoğun, güçlü ve ağır olur. Ayrıca çadır işaretlemesi sayılar ve D harfi içerebilir. Bu, malzemenin yapıldığı ipliklerin kalınlığını gösterir. Bu gösterge aynı zamanda çadırın sağlamlığını ve ağırlığını da etkiler.
 
Son olarak PU, kumaşın poliüretan ile emprenye edildiği ve suya dayanıklı olduğu anlamına gelir. Ayrıca silikon emprenye (SI) de vardır, daha kaliteli ve daha dayanıklıdır, ancak aynı zamanda daha pahalıdır.
 
Malzemenin iç kısmı poliüretan ile kaplanmıştır. Aynı zamanda iki kat PU emprenye 3.000 mm su sütunu kadar suya dayanıklılık sağlar; üç katman - 5.000 mm. Silikon kaplama harici olarak uygulanır. Burada kabul edilebilir su geçirmezlik seviyesi 2.000 mm'dir.
 
Nadiren doğaya çıkıyorsanız ve aynı zamanda popüler yürüyüş parkurlarını tercih ediyorsanız Tafta veya Rip Stop dokumalı naylondan ve 190T'den 210T'ye kadar yoğunluğa sahip bir çadır sizin için oldukça uygundur. Buna iyi bir katkı silikon su itici emprenye olacaktır.
 
Çadırın tabanı nasıl olmalı?
Kural olarak dış tente ile aynı malzemeden yapılır. Bu amaç için uygun olan Oxford dokumalı, dokuma yoğunluğu en az 210T ve iplik kalınlığı en az 210D olan naylon kumaşlardır. Ancak ana gösterge suya dayanıklılıktır. Taban malzemesinin en az 5.000 mm su sütununa dayanabilmesi arzu edilir.
 
Bazen alt kısım da güçlendirilmiş polietilenden yapılır (PE olarak adlandırılır, branda). Bu malzeme pratik olarak su geçirmezdir, oldukça uygun fiyatlıdır ancak polyester ve naylondan çok daha ağırdır.
 
Buna ek olarak, birçok çadırın sözde bir eteği vardır. çevresinde rüzgarın esmesini ve yağışın iç ve dış tente arasına girmesini önleyen ek bir kumaş şeridi. Üzerine dikilebilir veya çıkarılabilir.
 
Kış yürüyüşüne çıkacaksanız etekli bir çadır satın almak mantıklıdır: ek sıcaklık sağlayacaktır. Trekking yaz çadırları için etek gereksiz bir yüktür. Yoğunlaşmayı arttırır.
 
Bir çadırın ne tür dikişleri olabilir?
Konforunuz doğrudan bu göze çarpmayan ayrıntıya bağlıdır. Ucuz çadırların dikişleri aralıklıdır ve yağmur yağdığında  su sızabilir. Şiddetli yağmurdan bahsediyorsak bazen çadırın içi kurbağalı küçük bir gölete dönüşüyor.
 
Bantlanmış ve kaynaklı dikişler daha hava geçirmezdir ve yapıyı gereksiz nemden güvenilir bir şekilde korur. Bu kolaylık daha pahalıdır ancak ıslak uyku tulumunuzu tüm gün ateşin yanında kurutmanıza gerek kalmayacaktır.
 
Satın alırken ve kullanırken hatırlamanız gerekenler.
Paradan tasarruf etmenize yardımcı olabilecek birkaç püf noktası verelim.
 
Ünlü markaların eski modelleri yeni modellerinden daha kötü değil ama çok daha ucuz.
Az bilinen firmalardan çadır satın almaktan korkmayın. Önemli olan, spesifikasyonun gerçeğe uygun olmasıdır.
İncelemeleri okuyun,inceleyin, arkadaşlarınıza danışın, mümkünse satın almadan önce şu veya bu çadırı deneyin (örneğin bir arkadaşınızdan ödünç alın).
Bir çadır satın aldıktan sonra hemen ormana gitmek için acele etmeyin. Öncelikle nasıl çalıştığını anlamak için evde monte edin ve yürüyüş sırasında hızlı ve kolay bir şekilde monte edip sökün. Bundan sonra, neme karşı koruma sağlamak için dikişlerin üzerinden su itici sprey uygulayın.
Kamp gezisinden döndüğünüzde, paslanmayı önlemek için çadırınızı iyice kurutduğunuzdan ve mandallardaki kirleri temizlediğinizden emin olun.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.